Viata e o galeata cu 10 pietre

Galeata cu pietreSuna ciudat? Nu, suna foarte ciudat.

Ce vreau defapt sa spun e ca viata e ca un fel de galeata in care se afla ceva. Defapt nu viata e galeata, ci capul nostru e galeata in care bagam mereu cate ceva si care e mereu plin. Da, e mereu plin.

M-am gandit ca e mai usor pentru mine sa inteleg daca spun ca bagam pietre in galeata. Sa spunem ca intr-o galeata incap 10. Incap mai multe, dar asa da mai bine in titlu.

Printre pietrele astea mai e si nisip care face ca galeata sa fie chiar plina, dar cele mai importante sunt pietrele.

Deci in galeata avem zece pietre si e plina. Ca sa vrem sa bagam o piatra noua trebuie sa scoatem una care este deja acolo pentru ca cea noua efectiv nu mai are loc. E simplu.

Asa e viata, asa e capul care ne conduce viata.

Fiecare piatra din galeata reprezinta un lucru, un aspect, o situatie, un om, o relatie, un gand, o intentie, e orice asupra caruia ne concentram atentia in mod deosebit, adica ne gandim mai mult la el. Si toate acestea fac ca galeata sa fie plina, viata sa fie plina. Sa fie plina cu ceva, nu neaparat cu ce vrem noi sau cu ce trebuie.

Pietrele sunt lucrurile (situatiile, relatiile, gandurile, etc.) mari din viata care ne seteaza niste directii in viata, care chiar conteaza si fac diferenta. Mai sunt si lucruri marunte care reprezinta pietrisul si nisipul dar care nu ne prea agita si trecem usor peste ele cu privirea. Dar totusi exista si ele.

Si pietrele astea le tinem mereu la noi, in mintea noastra pentru ca e in galeata noastra, si pentru ca sunt atat de grele fac galeata sa se miste intr-un anumit fel si sa ajunga intr-un anumit fel, poate chiar sa se sparga. Galeata e viata, deci se misca.

Acum sa incerc sa ajung unde vreau sa ajung defapt.

Majoritatea avem ca si pietre in galeata lucruri care nu ne sunt de folos, lucruri care nu ne ajuta, ganduri care nu ne ajuta, relatii care nu ne ajuta, etc. si toate astea fac ca viata noastra sa nu fie cea pe care o dorim  (daca ne dam seama de asta).

Atunci cand ai in galeata doar pietre care te trag in jos sau te tin pe loc din drumul tau, nu ai cum sa dai inainte. Nu ai cum sa mai adaugi pietre in galeata pentru ca nu mai au loc, adica nu te poti concentra pe mai mult de 10 lucruri (sa zicem 10) in acelas timp, tu, capul tau, nu poate controla si nu poate fi atent la mai mult de 10 lucruri deodata. Si astea 10 lucruri iti contureaza viata. Si atunci?

Trebuie sa renunti la pietrele care deja le ai si sa iti pui in galeata alte pietre care sa te ajute. Altfel nu se poate. Asta nu o poate face nimeni pentru tine pentru ca e galeata ta, e capul tau si in el nimeni nu poate schimba nimic. Dar tu poti.

Poate nu ai de unde sa pui pietre noi, dar poti face totusi ceva. Daca tot nu pot sa scap de pietrele care nu ma ajuta, le transform in nisip si nispul care ma ajuta sa il transforma in pietre. Poti sa faci asta. Pentru ca poti alege. E vorba de impotata care o dai fiecarui lucru din viata ta. E vorba mai mult de alegere decat de altceva.

De multe ori tratam lucrurile bune ca si cand ar fi nisip, cand ar trebuie sa le tratam ca si pietre.

La orice dai o importanta mare, se transforma in piatra.

La orice dai o importanta mica, se transforma in nisip.

Alege lucrurile bune din viata ta si transformale in pietre,iar pe cele rele in nisip si o sa vezi schimbari care nu le credeai posibile. Nu trebuie sa cauti in alta parte sau alte pietre, doar trasnforma in viata ta nisipul in pietre si pietrele in nisip.

Poate ca ar fi bune niste exemple acum, o sa ma gandesc la cateva.

Cum am mai spus, in mare (sa zic asa) cel mai mult conteaza la ce dai importanta in viata ta, pentru ca la ce dai importanta se transforma intr-o piatra si cantareste mult in galeata.

Cei mai multi dintre noi gresim ca ne concentream pe ce fac altii, pe ce au altii, pe tot in afara de noi. Si asta e cea mai mare piatra din galeata.

Daca esti atent mereu la ce face altul, nu esti atent la ce faci tu. Daca te uti sa vezi cum merg ceilalti, nu esti atent cum mergi tu.

Daca te uiti mereu la masina celuilalt, nu vezi ce masina ai tu. Daca te uiti mereu la altul si pretuiesti ce are el, pierzi ce ai tu, pierzi fericirea. Daca te uiti mereu la afacerea celuilalt si te gandesti mereu ce si cum face, o neglijezi pe a ta si poate chiar o pierzi. Poate din cauza asta nu reusim unii, ca ne gandim mereu la ce fac ceilalti, la faptul ca ceilalti chiar fac, la faptul ca lor le merge bine, la faptul ca ei se pricep, la faptul ca ei au, la orice despre ei si ne uitam pe noi, uitam sa fim atenti la noi si sa ne concentram la ei nu la noi. Pe deasupra mai si muncim pentru ei si pentru visele si scoprile lor, pentru ca ne uitam la ei si nu le vedem pe ale noastre, uitam de noi. Ce treaba am eu cu celalalt, eu sunt eu si el e altul.

Nu vreau sa zic acum ca nu trebuie sa vrei mai mult, nu despre asta e vorba, sper sa nu se inteleaga asa.

Cand te uiti mereu la televizor, la stiri, la mondenitati, etc. si faci din asta un obicei dai mai mare importanta vietii lor, a celor de acolo, a lucrurile care le vezi acolo si nu te mai ocupi de lucrurile care poate ar trebui sa te preocupe, legate de viata ta. Incep sa te preocupe lucruri care nu au legatura cu tine si cu viata ta. Iti faci griji pentru lucruri care nu sunt alte tale si nu sunt in puterea ta sa le schimbi. Nu iti pune in carca problemele si necazurile lor, pentru ca oricum nu ai ce face pentru ei, tu nu poti schimba lumea. Poti sa uiti ca esti Superman. Sti de ce? Pentru ca uita-te la tine, nu poti schimba nici macar lumea ta, apai toata lumea! Ce treaba am eu cu oamenii aia, ce treaba am eu cu viata lor, ce treaba am eu cu ce fac ei? Pe bune acum, ma ajuta efectiv cu ceva daca ma uit la ei? Ma invata efectiv ceva? Imi dau mie ceva?  Raspundet-ti sincer si ai sa vezi ca raspunsul e nu. Da, stiu, vrei sa fi informat. (Poate) Trebuie sa fi informat nu bombardat si fascinat de lucruri care efectiv nu aduc nici o valoare in viata ta. De nici un fel. Nu le transforma in pietre. Asta e o piatra atat de mare incat umple jumatate din galeata. Daca o transformi pe asta in nisip o sa faci loc altor pietre ca se formeze. E o diferenta enorma. Stiu ca sunt si programe care te ajuta, sunt altceva, dar daca faci ceva efectiv cu infromatiile lor. Si ca o incheire aici: Nu te uita la televizor, incerca sa ajungi la televizor 🙂

O intelegere mai usoara ar fi daca am intelege ca avem obiceiuri. Doar asta avem, fara sa ne dam seama. Avem obiceiuri bune, care ne ajuta sa mergem inainte si obiceiuri proaste ca ne trag inapoi. Am putea incepe o poveste aici despre obiceiuri, dar nu-i cazul acum. Avem obiceiuri proaste cum ar fi sa ne uitam la televizor, sa pierdem timpul, sa gasim motive ca ne plictisim, sa dam vina pe altii, sa vedem mereu doar ce nu avem, sa vedem mereu doar ce e in afara noastra, sa nu recunoastem ca vina e la noi, sa nu inteleg ca de la mine incepe totul, sa nu inteleg ca trebuie sa ma schimb eu ca sa mi se schimbe lumea etc. si astea nu ajuta. Da, toate astea chiar sunt obiceiuri (chiar daca le vezi ca pe banalitati) pentru ca nu iti este usor sa te lasi de ele, fac parte din viata ta si din rutina ta. Cu siguranta avem si obiceiuri bune, dar trebuie cultivate mai mult si poate cel mai important este ca nu stim sa face deosebirea intre cele bune si cele rele si nu constientizam ca defpat totul este un obicei. Pe scurt: oamenii de succes au alte obiceiuri decat ceilalti.

Suntem toti la fel, dar avem obiceiuri diferite.

Transforma obiceiurile bune in pietre, iar cele rele in nisip.

Share This:

elefant.ro%20

Leave a Reply