Libertatea e ce mai frumos cadou care ti-l poti face de la viata

freedomEsti deja liber. Stiu. E democratie si fiecare alege ce vrea sa faca. E frumos totul.

Ai fost invatat ca daca iti iei viata in maini si inima in dinti poti face orice. Oare poti? Atunci de ce nu faci?

Dar, care maini, daca le simti legate?

Dintre toate alegerile de pe lumea asta, alege sa fi liber.

Libertatea e un cadou. Ti-lfaci. Nu te nasti liber.

Poate ca asta e cel mai important lucru de facut in viata. Sa ajungi liber.

Libertatea pe care majoritatea o vedem, nu e libertate, e o iluzie a libertatii pe care o luam de buna pentru ca altceva nu stim.

De cand esti mic incepi sa fi prins de altii in atatea lucruri incat nici nu mai sti cine esti si ce vrei de la viata defapt. Asta daca vrei ceva…

Incepi sa traiesti pe un pilot automat si nici macar nu iti dai seama ca esti in cabina.

Esti o mica masinarie de care are grija guvernul, pe care o repara medicul si o salveaza popa. O salveaza de ce?

Sti de mic, de la altii, ca cele mai multe lucruri sunt imposibile si nici macar vointa de a le incerca nu o ai.

Crezi fara sa sti de ce, ca unele lucruri nu sunt posibile pentru tine. Pentru oameni ca tine. Oameni ca tine? Ce facem, ne comparam?

Esti foarte prins in realitate si daca nu vezi un drum pana la ceea ce iti doresti, esti convins ca nu se poate ajunge acolo. Daca nu e ceva pe care sa pui mana sau in care sa dai cu piciorul, nu exista.

Cresti, mergi la scoala, inveti, devi mai bun in tot ce faci, treci etape in viata, aduni diplome si apluze, devi si mai bun, mereu cauti sa realizezi ceva, dar pentru ce? Te-ai gandit?

Sa te straduiesti mereu sa  arati cuiva ca meriti o sansa la o bucata de paine care ti-o da din traista lui. Cu mana lui pe barba ta.

Arata-ti tie ca poti mai mult.

Suntem mereu prinsi intre bani – nu neaparat de bani ci in felul cum ii facem; intre alti oameni, intre dogme, intre societate si tiparele ei; intre religii si credinte; intre sus si jos, intre bine si rau,intre inima si minte, intre ziua de ieri si ziua de maine.

Suntem ca niste copii, dependenti financiar, emotional, spiritual si mai stiu eu ce alte dependente mai avem. Chiar suntem dependenti, nu copii, daca am fi copii poate ca ar fi bine.

Si cu toate astea avem impresia ca suntem liberi, ca putem face orice. Ca putem trai fara orice. Ca ne putem lipsi de orice. Ca ne putem duce oriunde. Ca unele lucruri nu sunt imporantate. Serios? Ai ramas vreodata fara ele?  Uneori doare… dependenta. Vine din frica.

Poate ca esti liber atunci cand poti alege. Libertatea inseamna alegere.

Poate ca libertatea e atunci cand te-ai hotarat ca ai ascultat destul, sti cate putin din multe si ajungi in punctul ala cand le lasi pe toate, devii gol si incepi sa o iei pe calea ta.

Cand le lasi pe toate si iti faci propriul drum.

Poate ca intr-o zi vrei sa spui nu. La tot. Poate vrei sa spui nu pentru totdeauna. Poti?

Nu poti sti ce e liberatea pana nu o traiesti. Sau pana ce nu ai sentimentul ca doresti sa fi liber. Chiar sa iti doresti.

E un sentiment care te copleseste in momentele cand nu faci nimic, in care iti dai timp sa nu faci nimic, sa nu te gandesti la nimic…

E totul ca o mica cursa in care suntem prinsi zi de zi, de diminetata pana seara.

E ca un cerc in care ne tot invartim pe loc, dar cumva totusi anii ne trec. Degeaba.

Si asta o consideram normalitate. Asa e normal. De ce? Pentru ca nu stim altceva.

Partea dureroasa nu e ca nu sti un lucru, partea care doare (in timp) e ca dupa ce aflii, nu faci nimic sa schimbi situatia.

E mai usor sa ramai prost si sa traiesti o fericire din ignoranta, decat sa iti faci habar, si sa schimbi ceva. E dureros sa vrei sa iti dai viata inapoi cand esti batran. E o durere care iti inteapa sufletul. La propriu.

Uita-te pe langa tine, le poti vedea durerea.

Nu avem buton pentru inapoi. Dar multi avem apasat butonul pe repede inainte.

Am putea scrie pagini intregi si tot nu am putea ajunge la acelas sens al libertatii pentru fiecare. Asta fiindca fiecare o are pe a lui.

Nu poti explica cuiva sa simta ceva, trebuie sa ajunga sa simta singur. Asa merg lucrurile.

Alege libertatea si chiar traieste-o. Sunt sigur ca merita.

Nu incepi sa mori cand nu mai iubesti, nu incepi sa mori cand nu mai inveti, incepi sa mori atunci cand uiti sa fi liber. Atunci cand lasi pe altcineva sa aleaga pentru tine.

 

 

“Most people die at 25 and aren’t buried until they’re 75.”

Benjamin Franklin

 

Share This:

elefant.ro%20

Leave a Reply