Inertia duce la indiferenta

Lucrurile se intampla. Ca ne place sau nu, ca se intampla cum vrem sau nu, lucrurile tot se intampla. Este o inertie a vietii care face lucrurile sa mearga inainte.

Daca te uiti in jurul tau la tot si toate, vezi pur si simplu ca se intampla lucruri. Omenii au bucurii, au necazuri, mor, merg la servici, vantul bate, soarele rasare, pomii cresc, imbatranim, crestem, etc. Te uiti si parca totul este supus intamplarii.

Nu ma am cu fizica, dar recent am citit undeva de o lege a dinamicii care spune ca “Orice corp isi pastreaza starea de repaus sau de miscare rectilinie si uniforma, daca nu este constrans de actiunile unor corpuri asupra lui sa-si schimbe starea.”

Numai ca inertia asta se modifica in timp. Putin cate putin, mereu. Ca la jocul ala cu bilele legate cu ata. Lovesti una si pe urma se lovesc intre ele si nu se mai opresc. Se misca continuu. Asa au inceput si lucrurile sa se intample, la inceputul vremii sau cand s-o fi intamplat primul lucru, de la mic si simplu, la mare si complex, au incept sa se loveasca unul de altul si sa se faca legaturi intre ele tot mai complexe. Lucrurile noi care s-au intamplat in urma legaturile dintre cele vechi au creeat alte lucruri si tot asa. Asa cred ca s-a format principiul cauza-efect. Si in urma acestuia lucrurile continua sa se intample. Este o inertie care s-a creeat si lucrurile se intampla.

Stiu ca intervin mai multe lucruri aici, s-au adunat multe de-a lungul timpului, dar daca inertia a inceput

Sunt putini care se intreaba de ce si cum pot schimba lucrurile. Nu trebuie facute lucruri mari, ci lucruri mici care cu timpul sa te scoata din inertie, care sa schimbe cauza.

Daca nu iti pui intrebari, daca nu te intereseaza, nu ai cum sa gasesti raspunsuri, e normal, si din cauza asta oamenii se intreaba de ce nu se schimba ceva in viata lor. Iti trebuie o cauza ca lucrurile sa se schimbe. In inertie lucrurile nu se schimba, merg inainte asa cum sunt programate.

Ca sa se schimbe ceva, trebuie sa faci ceva, sa modifici inertia, sa schimbi cursul lucrurilor. Lucrurile tind sa revina la forma initiala dupa ce au modificate. E ca un elastic. Asta se intampla si aici. Nu ajunge sa faci un singur lucru sa modifici inertia, trebuie sa faci mai multe si mereu ca sa se schimbe ceva, ca lucrurile sa se obisnuiasca sa fie altfel, ca elasticul sa nu mai fie asa puternic. Asta ia timp. Din cauza asta lucrurile nu se intampla peste noapte. Daca renunti inainte sa modifici starea de inertie, revi la normal.

Inertia asta duce intr-un moment la ignoranta sau mai bine zis la indiferenta. Nu iti mai pasa de ce se intampla pentru ca oricum nu depinde de tine. Suntem obisnuiti sa ne ducem mereu cum bate vantul vietii, sa nu credem ca avem control asupra lucrurilor care se intampla si devenim indiferenti. Ne punem soarta in sperante. Asta nu ar fi un lucru rau daca am trece mai departe si ne-am baza pe credinta. Daca nu crezi nu are cum sa se intample nimic. Dar despre asta alta data.

Ni se intampla toate pentru ca suntem ignoranti. Nu vrem sa ne pese. Si daca nu ne pasa nu putem merge mai departe. Nu are cum sa iti pese si sa lucrezi la fel de mult la toate aspectele vietii tale, lucrezi la ce doresti, dar se aduna atat de multe lucruri de care nu iti pasa, care se leaga intre ele si te tin pe loc. Sau mai rau te trag in jos.

Poti incepe sa nu mai fi ignorant cu ce iti place, asta e si cel mai important. Nu mai gasesti scuze pentru lucrurile care ar trebui sa gasesti motive si pe deasupra o faci si din placere. Cred ca de aici ar trebui sa plecam fiecare, de la ce ne place. Dupa ce ne dam seama ce ne place, incepe sa lucram la ce ne place cu ce avem. E mai bine asa decat sa incepi sa gasesti solutii si resurse pe care nu le ai.

Oare ce ne place?

 

Share This:

elefant.ro%20

Leave a Reply