De ce tinem post?

postul

Oare postul e o perioada in care ne dam ca suntem ceea ce defapt nu suntem?

E o perioada care scoate din noi fatarnicia mai mult decat smerenia?

Ne facem sa aratam ca suntem intr-un fel, cand defapt nu suntem si doar vrem sa parem ca suntem si ne mintim pe noi insine? Pe altii nici nu mai conteaza.

E o perioada care ne arata cat de departe suntem de ceea ce parca am vrea defapt sa ne apropiem?

Tinem post cu gandul la oala cu sarmale pe care o si golim a in prima zi dupa post. Asta arata ca defapt nu vrem sa tinem post si ca nici macar nu stim prea bine de ce il tinem.

Tinem post in legatura cu mancarea, nu injuram, nu facem lucruri rele, nu… etc. cand defapt noi nu vrem sa facem asta. Noi nu vrem sa ne schimbam. Pentru ca daca am vrea, ar fi o schimbare definitiva. Daca chiar ai vrea sa te apropii de Dumnezeu, ai tine post toata viata, nu ai manca carne toata viata, nu ai mai tine ura pe nimeni toata viata, ai iubii pe toata lumea, etc. pentru ca asa simti, pentru ca asa iti vine. Te schimbi. Ai ajuns chiar sa vrei sa te mantuiesti, chiar ai ajuns sa il cunosti pe Dumnezeu si ai inteles ca asta e calea, poate, cea mai dreapta in viata.

Ori esti credincios, ori nu esti. Ori vrei sa te apropii de Dumnezeu, ori nu vrei. E simplu. Nu e ca vrei doar in post, de doua ori pe an. E permanent si asta pentru ca intelegi ceva.

Nu e o treaba care o faci doar pentru ca asa e obiceiul, doar pentru ca asa trebuie si asa face toata lumea.

Am putea la fel de bine sa tinem post cate o saptamana oricand in timpul anului pentru ca asa simtim, dar simtim lucrul asta? Nu. Cati oameni tin post din senin? Cativa. Sunt cativa care tin.

Faptul ca tinem post e o alegere, nu e o randuiala, nu e o obligatie. E un lucru mai mic care ne pregateste pentru un lucru mai mare. Nu poti ajunge la lucrurile mari decat prin mai multe lucruri mici.

Eu nu zic ca randuiala bisericii nu e buna, nu sunt eu in masura sa zic asa ceva si nici nu cred asa ceva. Te pune sa ti post ca sa te poti impartasii, ca sa poti primii lumina in tine. E lucrul mic care il faci sa primesti lucrul mare. Nu poti fara ca te arde. Dar a uitat sa ne spuna asta si noi o vedem ca pe o obligatie. E un zid de care te lovesti. Sunt mai multe, pe unele poate ca e bine sa le sari.

Postul il ti pentru tine. Nu are legatura cu nimeni si cu nimic. E o sansa sa te apropii de Dumnezeu. Dar nu neaparat o sa te apropii. Si de cele mai multe ori nici nu ne apropiem. Pentru ca nu stim asta. Tinem postul omeneste.

Nu ne bate Dumnezeu ca nu vrem sa tinem post, nu iti face nimeni nimic, e alegerea ta, dar e o sansa pentru altceva. Dar vezi tu…, sansa ti-o dai singur.

Cele mai multe sfaturi care le primesti sunt cuvinte goale pentru ca nimeni  nu te poate invata sa postesti. Inveti singur. E ceva ce se simte. Poti sa citesti toate cartile bisericesti si sa vorbesti cu toti preotii, tot la fel ramai daca nu inveti singur. E ceva ce simti. Pe bune.

Calea spre Dumenzeu e a fiecaruia, nu poate nimeni sa iti spuna cum ajungi acolo. Asculta-I pe toti, i-a ce-i pentru tine din toate si gaseste-ti calea ta. E singura cale. E a ta. Fiecare ajungem acolo in felul nostru. E la fel ca si iubirea. Nu te poate invata nimeni sa iubesti, nu poti invata de la nimeni. E ceva ce simti. Asa e si cu Dumnezeu, pentru ca pana la urma Dumenzeu e chiar iubirea. Nu poti invata, doar simti.

Putem primi si daruri cand postim, doar sa stim sa le cerem.

Vroiam sa spun acum ca decat sa fi ceea ce nu esti, mai bine sa nu fi deloc, adica daca nu simti ca vrei sa postesti, sa nu postesti. Chiar si daca nu faci un lucru, tot inveti. Asta daca vrei. Inveti cum e viata ta nefacand lucrul respectiv si astfel ai sansa sa vezi cum e viata ta cand o sa incepi sa faci lucrul respectiv. Daca ma gandesc, e bine sa ti post, oricum l-ai tine. Chiar si numai pentru mancare. Tot te ajuta.

 

Cei mai multi oamenii nu merg la biserica din dragoste pentru Dumnezeu, merg la biserica de frica sa nu ajunga in iad 🙂

 

Multumesc din suflet tuturor maestrilor mei care m-au ajutat sa imi gasesc mai bine calea si drumul in viata. Multumesc pentru tot ce am invatat si pentru ce sunt acum.

 

Share This:

elefant.ro%20

Leave a Reply