De ce facem ceea ce facem? Povestea celor 5 maimute

Un grup de oameni de stiinte au pus intr-o cusca 5 maimute si, in mijlocul custii, o scara, iar deasupra scarii o legatura de banane. Cand o maimuta se urca pe scara sa ia banane, oamenii de stiinta arnncau o galeata cu apa rece pe celelalte care ramaneau jos.
Dupa ceva timp, cand o maimuta incerca sa urce scarile, celelalte nu o lasau sa urce. Dupa mai mult timp, nici o maimuta nu se mai suia pe scara, in ciuda tentatiei bananelor.
Atunci oamenii de stiinta au inlocuit o maimuta. Primul lucru pe care aceasta l-a facut a fost sa se urce pe scara, dar a fost trasa inapoi de celelalte si batuta. Dupa cateva batai nici un membru al noului grup nu se mai urca pe scara.
A fost inlocuita o a doua maimuta si s-a intamplat acelas lucru. Prima maimuta a participat cu entuziasm la baterea novicelui.
O a treia maimuta a fost schimbata si lucrueile s-au repetat.
A patra si, in fine, a cincea maimuta au fost schimbate. In final, oamenii de stiinta au ramas cu cinci maimute care, desi nu primisera nici o baie cu apa rece, continuau sa loveasca maimutele care incercau sa ajunga la banane.
Daca ar fi fost posibil ca maimutele sa fie intrebate de ce le bateau pe cele care incercau sa se catere pe scara, raspunsul ar fi fos: “Nu stim. Lucrurile intotdeauna au fost asa aici…”.

Suna cunoscut?

Nu?

Oare de ce facem lucrurile pe care le facem? Sau mai bine zis, de ce facem lucrurile asa?

Pentru ca doar asa si atat stim. Asta nu inseamna ca nu exista si alt mod de a privi si apoi de a face lucrurile.

Tot ceea ce stim, stim de la alti oameni si societate in general. Nu stim nimic de la noi. Si tot ce am aflat de la altii luam, de obicei, de bun, asa am crescut. Dar poate nu e chiar asa de bun pentru ca ceea ce ne-au invatat ei, e parerea lor si poate nu e adevarul.

Cel mai important cred ca este sa ne dam seama de ce credem lucrurile care le credem, pentru ca ceea ce credem ne face realitatea, ne face viata.

Am gasit aceasta poveste intr-o carte a maestrului Argesanu si cred ca te face putin sa te trezesti.

Share This:

elefant.ro%20

Leave a Reply